A Paintballról

paintball sport, melynek során a résztvevők az ellenfeleket festékgolyókkal (angolul paintball) próbálják eltalálni. Ezek a festékgolyók gömb alakú, elsősorban polietilén-glikolt és más nem mérgező, vízben oldható anyagokat, festékanyagokat tartalmazó zselatinkapszulák. Ehhez gáz- és sűrítettlevegő-kompressziós mechanizmusokon alapuló fegyvereket használnak. A fegyvereket markernek hívják.

A paintball sportot az Amerikai Egyesült Államokban több mint 10 millióan űzik évente.

Játszható szabadtéren és épületekben is, több játékmódja és szabályrendszere létezik. Fontos a megfelelő felszerelés, többek között kötelező az arcot védő paintball maszk viselése. Találatnak csak a legalább 1 inch (2,5 cm) átmérőjű nyom számít.

A játéknak több változata is van.

Woodsball elsősorban a katonai környezetet részesíti előnyben. Ez megjelenik a ruházatban, paintball markerekben és az ehhez speciálisan kialakított paintball pályákban. Minden évben rendeznek nagyobb csatákat, megtervezett szituációval (paintball scenario), ahol nem ritka a 300 fős részvétel sem.

Az Airball már a profi, versenyszerű sport kategóriába sorolható. Magyarországon is kezd népszerűvé válni, amit kifejezetten felfújható fedezékek között játszanak. Komoly paintball pályaterv alapján építik fel a paintball pályákat, és külön szabályrendszer mellett játszanak.

A Magyar Paintball Liga (MPL) kedvezően befolyásolta az airball sport fejlődését. Az MPL bajnokság négy fordulóból áll, melynek megrendezésére Budapesten kerül sor minden évben. A magyarországi paintball összefogását és nemzetközi képviseletét a Magyar Paintball Szövetség látja el.

A paintball története:

A paintball sport rövid múltja az 1970-es években indul, amikor James Hale a Daisy gyárában kitalálta, megtervezte és szabadalmaztatta a paintball markert, ami csak a későbbiek folyamán vált sporteszközzé. Hale a paintball marker kifejlesztése közben még nem látta az eszközben rejlő játéklehetőségeket és éppen ezért nem is a hobbi- vagy sportcélra találta ki; az első paintball-markereket az erdészek fák, állattartók pedig haszonállatok megjelölésére használták.

 

Fontosabb szabályok

Az amerikai és európai szabályok között van némi eltérés, de ez a játék alapvető szabályait nem érinti. Magyarországon az egységes európai szabályrendszert használják.

Biztonsági előírások

 

 • Csak érvényes nyomáspróbával rendelkező palackok használhatók.
 • A paintball maszkot folyamatosan viselni kell azokon a helyeken, ahol a markereket használni lehet, beleértve többek közt a paintball pályán és az úgynevezett kronográf állomásokon.
 • A csőzsákon kívül semmi nem használható csőtömítésre.
 • A maximális tűzgyorsaság 10.5 golyó/másodperc.
 • A megengedett maximális torkolati sebesség 300 láb/másodperc.
 • Narancssárga felszerelés használata tilos.
 • A játékos 2 réteg ruházatot viselhet 10 fok fölött és 3-at 10 fok alatt.
 • A játékosok a játékot a játéktér határain belül kezdik, úgy, hogy a markereik csövének hegye a bázisállomást érinti.
 • Aki kiesett a játékból, köteles a fejére tenni a kezét, és a dead boxba menni a lehető legrövidebb úton.

 

Szabálytalanságok

 • Ha a játékos a pályán kívüli földet érinti, akkor kiállítják.
 • Továbbjátszás: a játékos kiesése után is úgy tesz, mintha élő játékos volna. Továbbjátszásért "egyet-egyért" büntetés jár, azaz a szabálytalankodó játékoson kívül a csapatából további egy játékost állítanak ki.
 • A kiesett játékos tehát nem beszélhet, nem lőhet, semmilyen módon nem segíthet társainak, nem adhat át például markert és lőszert.
 • A találat nyomának illegális eltávolításáért, azaz „törlés (wiping)” szabálytalanság elkövetéséért hármat-egyért büntetés jár.
 • A paintballban bármiféle szándékos, közvetlen fizikai kontaktus tilos.

 

Felszerelés:

Marker

Sűrített gázzal működő eszköz, amely festéklövedék (paintball golyó) kilövésére alkalmas. A kisebb teljesítményű markerek mechanikus szeleprendszerrel működnek, s 5-10 golyót képesek másodpercenként kilőni. Elsütésük történhet mechanikusan, illetve elektronikusan is egy egyszerű mikrokapcsolóval.

A versenymarkerek nagyobb teljesítményű markerek, amelyek akár 25 golyót is képesek másodpercenként kilőni. Ezekben az eszközökben összetett elektronika és elektromágnesesen vezérelt szelep, úgynevezett szolenoid található.

Tár

Tárakból kétfélét különböztethetünk meg - léteznek gravitációs tárak, illetve motoros tárak.

A gravitációs tár lényege, hogy a paintball marker tetejére erősítve kizárólag a gravitációt használva esnek be a lőszerek a markerbe, így itt nincs szükség elektronikára.A motoros tárak között a legelterjedtebb az úgynevezett force feed technológiát használó tár. Ez azt jelenti, hogy a tár keverőlapátja folyamatosan „préseli” be a festéklövedéket a markerbe, amely nagyobb tűzgyorsaságot eredményez.

 

Palack

A betöltött gáz típusa alapján megkülönböztethetünk sűrített levegős és szén-dioxidos palackot.

A szén-dioxidos palackokat leginkább játszató helyek, illetve woodsballosok használják. Előnye, hogy bárhol könnyen beszerezhető szén-dioxid palackról átfejtő segítségével tölthető. Számos hátránya miatt egyre ritkább - ilyenek a tágulás miatti inkonzisztencia és fagyás gyors sorozatoknál, 10 fok alatti megbízhatatlan működés. Emiatt nagyobb teljesítményű (szolenoidos) markerekkel sem használható.

A sűrített levegős palackok közül 200 és 300 bar-ra vizsgáztatottak vannak forgalomban. Az alumínium palackok általában 200 barosok és tömegük nagyobb mint a 300 baros kompozit palackoké. A versenyzők többsége 1,1 literes, 300 baros kompozit palackot használ, de lehetőség van ennél kisebb illetve nagyobb sztenderd méretek beszerzésére is.

Maszk 

 A paintball maszkok a játékos arcát, szemét és fülét védik az esetleges sérülésektől. Fontos, hogy a paintball maszk  lencséje minél nagyobb látószögű legyen. A gyártók különböző időjárási körülményekhez gyártanak színezett          lencséket is. A lencsék egy típusa az úgynevezett termó lencse, amely kétrétegű, és arra hivatott, hogy  megakadályozza a párásodást.

Térd- és könyökvédő

Elsősorban versenyzők használják, hiszen számukra a csúszásoknál elengedhetetlen az ízületek védelme.

Mez

A paintball mezek közös tulajdonsága, hogy könyöküknél extra védelem található, illetve kényelmesek, könnyűek, és nagy mozgásteret engednek használóiknak. További előnyük a könnyű tisztíthatóság és jó szellőzés.

Nadrág

Kifejezetten paintball számára gyártott nadrágok térdénél extra védelem található, állítható méretűek, külön zseb található a csőkihúzónak és a csőzsáknak.

Csőkihúzó

A csőkihúzó a csövek tisztítására alkalmazott eszköz. A cső tisztítására azért van szükség, mert ha az szennyeződött, a lövések pontossága drasztikusan csökken. A legnépszerűbb az úgynevezett szőrös csőkihúzó, de használatosak a piacon kapható egyéb típusok is.

Csőzsák

A legfontosabb biztonsági eszköz, amelyet a cső végére kell felhelyezni. A szabályok szigorúan előírják használatát.

Tube

A tube (ejtsd: tyúb) 100-as és 140-es festéklövedék kapacitású henger formájú tartóeszköz, melyből játék közben is egyszerű a tár újratöltése, a tubetartóban viszi magával a játékos a pályára.

Tubetartó

Olyan övszerű eszköz, melynek háti részén tube-ok tárolására alkalmas zsebek kerültek kialakításra. A tube-ok a tubetartóba tépőzáras rendszerrel kerülnek rögzítésre. Ez lehetővé teszi játék közben a gyors hozzáférést a magunkkal vitt tartalék festékhez.

Cipő

Napjainkban több gyártó foglalkozik külön paintballra kifejlesztett lábbelik forgalmazásával. Korábban a JT és DYE biztosított erre a célra stoplival rendelkező cipőket, manapság az Exalt a legnépszerűbb gyártó.A játékhoz azonban nem feltétlenül szükséges ilyen speciális cipő használata - egy kényelmes, jó tapadást biztosító sportcipő is tökéletesen megfelelő.

Festékgolyó

 A paintball festékgolyó, más néven festéklövedék (röviden: festék) egy ételfestékkel töltött  zselatinkapszula. A jó festék gömb alakú, a csőben nem, de az ellenfélen széttörik, töltete sűrű, homogén  és élénk színű. Fontos megjegyezni, hogy a festékgolyó töltete biztonsági okokból nem lehet piros, hogy  egy esetleges sérülés jeleként megjelenő vér ne lehessen összetéveszthető festéknyommal, és a sérült  ellátása tévedésből ne maradhasson ellátatlan.

wikipedia

Hírlevél